Av Camilla Dybendal, Åshild Hanne Larsen og Ann-Christin Spone, Founders Frøya Ventures
Sammenlignet med våre skandinaviske naboer har vi langt mindre tilgang til venturekapital, og situasjonen er enda verre for kvinnelige gründere, som kun mottar 2 % av den tilgjengelige kapitalen. Dersom vi ønsker å bygge morgendagens næringsliv, må vi ta grep nå.
Hvorfor er tilgang til kapital avgjørende?
Venturekapital er drivstoffet for innovasjon og vekst. Det er denne typen kapital som gjør det mulig for gründere å gå fra idé til skalering, og som legger grunnlaget for nye arbeidsplasser og verdiskaping. Når kapitaltilgangen er begrenset, risikerer vi å miste verdifulle selskaper til utlandet eller se dem forsvinne før de får mulighet til å vokse.
Mangelen på risikokapital i Norge fører til at selskaper med høyt potensial enten ikke får finansiering eller må flytte til land med mer modne investeringsøkosystemer. Det er et stort paradoks at vi har sterke teknologimiljøer, verdensledende kompetanse innenfor energi, helse og digitalisering – men et finansmarked som ikke i tilstrekkelig grad støtter opp om disse mulighetene.
Samtidig står vi overfor en enda større utfordring på lang sikt. Om 50 år må kanskje flere hundre tusen arbeidsplasser omstilles dersom vi ikke har klart å enten finne mer energi eller utvikle nye energikilder. Norge er i dag en energinasjon, men dersom vi ikke investerer tungt i innovasjon og ny teknologi nå, kan vi risikere å miste vår konkurransefordel i fremtiden.
Hvilke tiltak må på plass?
For å skape et mer robust venturekapitalmarked i Norge, foreslår vi følgende tiltak:
1. Øke pensjonsfondets allokering til venturekapital
En større andel av Statens pensjonsfond og andre institusjonelle investorer bør enklere kunne investeres i VC-fond for å styrke kapitaltilgangen.
2. Styrke Investinors mandat og kapital
Investinor spiller en viktig rolle i å bygge økosystemet for tidligfaseinvesteringer, men må få økt kapasitet for å kunne bidra mer aktivt. Når offentlig og privat kapital samarbeider, skaper det en multiplikatoreffekt. Offentlig kapital kan fungere som en katalysator for å utløse private investeringer, redusere risiko og styrke tilliten til nye selskaper. Oljefondet er en av verdens største kapitalforvaltere, men svært lite av disse midlene investeres direkte i norsk næringsliv. Vi foreslår at en liten andel av fondets midler flyttes til Investinor, som kan forvalte dem med mål om å bygge et sterkere økosystem for vekstselskaper. Dette vil sikre at flere norske start-ups får tilgang til kapital, samtidig som staten sikrer en eierandel i morgendagens vekstbedrifter.
3. Skatteincentiver for investorer
Investorer bør få mulighet til å trekke fra investeringer og tap i VC-fond på skatten. Norge bør også fjerne formuesskatten på unoterte vekstselskaper. For å tiltrekke internasjonal risikokapital til Norge og sikre at norske gründere ikke starter opp i andre land, må vi ha forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser. Skattepolitikk, tilgang til incentivordninger og en stabil næringspolitikk er avgjørende for at Norge skal være et attraktivt sted for vekstselskaper.
4. Styrke Venture Capital økosystemet med økt tilgang på offentlig kapital
Dersom norske fond kun får som krav å maksimere avkastningen, vil kapitalen i større grad flyte ut av landet og investeres i mer etablerte internasjonale fond og selskaper. For å styrke norsk innovasjon og verdiskaping bør det stilles krav til investeringer i norske førstegangs VC fond, slik at vi bygger opp en robust investeringsinfrastruktur nasjonalt. I tillegg bør midler øremerkes til kvinnelige gründere, ettersom de fortsatt får en uforholdsmessig lav andel av risikokapitalen. Dette vil bidra til økt mangfold, flere vekstbedrifter og en mer bærekraftig økonomisk utvikling i Norge. Sist uke var Alfred Bjørlo fra Venstre ute i Stavanger Aftenblad med tydelige formuleringer rundt Nysnøs mandat og rolle. Bjørlo peker på at «mandatet er så trangt og snevert at jobben blir utrolig vanskelig». For å skape flere arbeidsplasser i Norge så ser Frøya Ventures store muligheter innen helse, teknologi og sirkulær økonomi og tror Nysnø trenger et større mandat i tiden fremover. or å fremme jobbskaping i Norge er det essensielt å investere i førstegang Venture Capital-fond innenlands. Dette vil bidra til å styrke og utvikle Norges Venture Capital-økosystem.
Vi må bli bedre på å koble norske VC-fond og startups til globale investorer, slik at kapitaltilgangen øker og norske selskaper kan skalere internasjonalt. Det offentlige handler årlig for flere hundre milliarder kroner, men de fleste oppstartsselskaper har liten eller ingen tilgang til disse markedene. Det bør også innføres krav om at en viss prosentandel av offentlige innkjøp skal komme fra oppstartsselskaper, noe som vil stimulere innovasjon og vekst innenfor norsk næringsliv.
5. Forenklet tilgang til offentlig finansiering
Prosessene for offentlige tilskudd og lån fra Innovasjon Norge må bli mer tilgjengelige også for VC selskaper, slik at fler kan dra nytte av dem. Innovasjon Norge spiller en viktig rolle i tidligfasefinansiering, men må også utvikles til å fungere som en akselerator for selskaper som har kommet forbi idéfasen. Dette innebærer raskere kapitaltilgang, mer målrettet rådgivning og tettere koblinger til privat kapital.
6. Styrking av mangfold og kvinnelig entreprenørskap
Kun 2 % av kapitalen går til kvinnelige gründere. Det må etableres øremerkede fond og støtteordninger nasjonalt for å rette opp denne ubalansen og sikre at vi ikke går glipp av verdifulle ideer og talenter. Det offentlige bør også sette krav til kapitalen de forvalter for å sikre en utjevning av midlene på tvers av befolkningen. Det vil være viktig å sikre mangfold i styrer og på eiersiden i nye norske selskaper for å sikre Norges konkurransekraft. Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller. En betydelig satsning fra Innovasjon Norge er velkommen, inkludert kapitalstrategiprogram, en omfattende økosystemsatsning og økt støtteutmåling på oppstartstilskudd 2 til team der minst en tredjedel av gründerne er kvinner med aksjer i selskapet og forhåpentligvis også styreplass.
Norge har en unik mulighet – la oss gripe den
Norge er i en særstilling med enorme naturressurser, en høyt utdannet befolkning og sterke innovasjonsmiljøer. Men vi kan ikke lene oss tilbake og tro at verdiskaping skjer av seg selv. Uten en mer offensiv satsing på venturekapital risikerer vi å tape konkurransen mot land som har langt mer modne investeringsmiljøer.
Vi i Frøya Ventures mener at tiden er inne for å skape endring. Offentlig og privat sektor må samarbeide for å gjøre det enklere å investere i norsk innovasjon. Med riktig kapital på riktig sted kan vi bygge nye globale suksesser, skape flere arbeidsplasser og sikre Norges posisjon som et ledende teknologiland.
La oss investere i fremtiden – og la oss starte nå!
Foto: Tom Hansen / Innovasjon Norge har besøk av Kronprins Haakon i forbindelse med Skaleringsdagen hvor Frøya Ventures syn ble presentert





